juliakrook

JuliaKrook

Always be yourself unless you can be superman

Minbild

 

Klart vi ska fira, Lovis har äntligen börjat sova hela nätter! Tänkte dra lite snabbt om Lovis sovrutiner sen hon föddes och kom in i vårt liv. Kanske kan det hjälpa någon!

Lovis 1-3 månader: Som ni vet så föddes Lovis 6 veckor förtidigt och vi började hennes först tid med att bo på neonatal. Det var först på Lovis beräknade födelsedag som vi slutade med tre timmars intervaller, mat var tredje timme. Vilket innebär att vi gav mat via sonden och försiktigt slussade in amningen. Början var riktigt seg då Lovis fick gulsot och var väldigt slö. Men 6 veckor efter hennes födsel så funkade äntligen amningen och vi slapp väcka henne för att ge henne mat. I början sov hon rätt bra och kunde sova mer än 3 timmar utan att vakna.  Lovis somnade oftast vid bröstet inför natten men ibland kunde hon till och med sova själv i sin säng en stund. Så fort Lovis började amma allt mer så blev hon också mitt lilla klister, efter några veckor valde vi samsova då hon vaknade hela tiden. Brösten blev en napp och den riktiga nappen samlade damm.

Lovis 3-6 månader: Någonting hände och Lovis började sova hela nätter i sin säng men lyckan var kort. Det varade endast någon månad sen fick vi tillbaka henne i sängen igen. Under en resa till Göteborg sov Lovis åter igen själv och en hel natt men väl hemma igen så slutade hon med det.

Lovis 6-12 månader: Lovis sovrutiner var mest en berg och dalbana, ibland lyckades vi natta henne genom att vagga henne och ibland funkade bara bröstet. Det var även nu Lovis började ta napp. Ibland vaknade hon så många gånger att det knappt kändes lönt att gå och lägga sig. Man kände sig knappt levande och bröstvårtorna ömmade efter allt för mycket ammande. Det var verkligen hemskt ibland. Fick aldrig in några rutiner och vi ammade lite när som.

Lovis 12 månader och framåt: Vi har fortfarande inga rutiner men efter en period av allt för lite sömn slutade jag ammade. Det var det värsta jag gjort och jag vet inte om det hjälpte. Nu nattar vi Lovis genom att ge välling inför natten och sen ligga i sängen tillsammans med henne tills hon somnat. Därefter så lägger vi över henne försiktigt och i början vaknade hon hela tiden. Vi valde att fortsätta samsova med henne. Efter ett tag sov hon allt längre och då började hon sova halva natten själv och resten med oss. Just nu så sover hon hela natten i sin egna säng med några uppvak. Vi ger nappen och ibland tar vi upp henne tills hon somnat. Vi har valt att inta soffan så vi inte stör henne. Jag vet, utkastade ur vårt egna sovrum men jag upplever att det går så mycket bättre när hon är helt själv. Nu hoppas vi det håller i sig bara.

Vet inte riktigt vad jag vill med denna texten mer än att säga ge inte upp! Sömnen är verkligen A och O, utan den blir allt bara fel. Alla barn sover inte hela nätter efter några månader, alla barn följer inte några rutiner och alla barn behöver inte sina föräldrar för att kunna somna. Efter tre barn så har man ändå lärt sig lite. Min äldsta sov hela nätter från det att hon blev 6 månader och valde även då själv sluta amma. Behövde knappt göra något för att hon skulle somna och ibland behövde hon vara ensam för att komma till ro. Min mellersta valde även han att sluta amma vid 7 månader. Vid 10 månader så nattade jag honom med att gunga honom lite försiktigt i hans säng. Precis som allt annat så är barn olika och man får helt enkelt hitta sitt egna sätt. Samsova eller inte samsova. Natta vid bröstet eller natta med nappen. Det finns så många olika sätt, våga prova och våga be om hjälp om sömnen tryter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
juliakrook

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats